Op 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) van kracht geworden. Deze wet is de reddingsboei voor bedrijven die bijvoorbeeld door de coronacrisis in financiƫle nood verkeren en een faillissement willen voorkomen.
Wat houdt de wet in en wat zijn de voorwaarden?
Door de coronacrisis zijn veel gezonde bedrijven in financiƫle problemen gekomen. De steun van de overheid is lang niet altijd toereikend om alle bedrijven weer op de been te helpen. De stapel met onbetaalde rekeningen wordt steeds groter. Kunnen de ondernemers het tij nog keren en een faillissement afwenden?
Bedrijven die op korte termijn niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, mogen aan hun schuldeisers een onderhands akkoord aanbieden om de schulden alsnog te betalen. Dat was in het verleden ook al zo. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord voegt er echter nog een belangrijke component aan toe: de instemming met het akkoord.
Tot 1 januari 2021 hoefden de schuldeisers niet in te stemmen met het akkoord. In de nieuwe regeling kunt u de rechtbank vragen om het akkoord goed te keuren of te bevestigen, ofwel: homologeren. Hierdoor stemmen alle schuldeisers en aandeelhouders in met het akkoord. Voor relaties die nog geld te goed hebben, is dit goed nieuws. Bij een faillissement is immers de kans dat de rekening alsnog wordt betaald een stuk kleiner.
Groeien de schulden boven uw hoofd? Lijkt een faillissement onafwendbaar? Ga in gesprek met bijvoorbeeld de bank, uw accountant en de Belastingdienst.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief